2017. február 4., szombat

A férfiöltönyök

Öltöny tananyag




A férfiöltönyök

Mutassa be a készítésükhöz használt alapanyagokat! 
Adja meg csoportosításuk szempontjait!

Térjen ki: a használati, kezelési útmutatókra a textil-KRESZ jelképei alapján, az eladótéri elhelyezésük szempontjaira, jellegzetes árubemutató eszközeire, a termékeken lévő méretjelölés értelmezésére!





Az öltöny általában három részből áll: 
zakó (öltönykabát), nadrág, mellény.

A XVII. század közepén alakult ki a férfiaknak az öltözete, amely egy lábszárközépig érő nadrágból, térdig érő mellényből és egy karcsúsított kabátból állt. Mivel a férfiak a bal oldalukon kardot viseltek - és a ruha nem akadályozhatta a fegyver gyors előrántását - a férfiruházatban a balról-jobbra gombolás alakult ki.
A mai öltöny formája a XIX. század közepére alakult ki. Mivel ekkor még a ló volt a legfontosabb közlekedési eszköz a kabát lerövidült, hogy kényelmes legyen. Gombolása egysoros volt és egyre gyakrabban viselték a férfiak - ez lett az egysoros zakó, míg a kétsoros zakók elődjének a gérokk tekinthető.
Ha a zakó - nadrág - mellény nem azonos alapanyagból készül, zakó-nadrág kombinációról beszélünk! Az öltöny elegánsabb viselet, mint a zakó-nadrág kombináció!


A zakó
Az öltönyöket különböző szempontok alapján csoportosíthatjuk. Ez a megkülönböztetés a zakó jellege szerint történik. Az öltönyök egyik legfontosabb jellemzője a gombolás: az, hogy hány gombbal illetve gomb párral záródik a zakó. Így beszélhetünk:
  • egy,( 1,5-2 cm távolságra vannak egymástól )
  • két (7-8 cm távolságra vannak egymástól)   vagy
  • három gombos, gomb párral záródó zakó is.


 A zakó formája lehet, karcsúsított vagy követheti lazán a test formáját. Ez - vagyis a zakó sziluettje - nagyon jellemző egy adott kor férfi divatjára.
További jellemzője a zakóknak az un. "császárvarrás", a függőleges mellformázó varrás, a kétvarrásos bevarrott ujj. A baloldalon szivarzsebet, két oldalon oldalzsebeket találunk.
Zsebek: Általában pántos szivarzseb a bal elején, a mellvonalon. Mindkét elején 1-1 oldalzseb, mely lehet bevágott zseb vagy foltzseb.
Az egysoros zakó elejeszéle készülhet lekerekítéssel. Jellemző a hátsó vagy az oldalhasíték. Az elejekihajtó hossza és szélessége szintén erősen divatfüggő (hosszát a gombolás meghatározza). A kihajtó és a gallér találkozása lehet nyitott vagy zárt



A nadrág

A klasszikus nadrág övpántos, svédzsebes, hátul egy vagy két bevágott zsebbel készül. A nadrágszárak hajtással (bőségránccal) bővülnek. Ha nincs hajtás, a nadrág jobban simul a testhez - ez fiatalosabb sportosabb hatást kelt.
A nadrágszárak vonalvezetése
- lefelé szűkülő,
- lefelé bővülő vagy
- párhuzamos.
Szintén nagyon jellemző az adott kor divatjára!
A nadrág alja készülhet hajtókával vagy hajtóka nélkül.
Stílustanácsadók szerint a hajtókás nadrág a magas férfiaknak áll jól, az alacsonyaknak előnytelen!


A mellény
A férfi öltöny, kiegészítő darabja a mellény. A mellény eleje az alapanyagból, a háta bélés selyemből készül. Az eleje ék alakú vagy „V” kivágással, egysoros gombolással, un. órazsebbel készül, 5 vagy 6 gombbal záródik. A háta derékrészen lehet gumírozás vagy szorító. A háta is készülhet alapanyagból - így önállóan is viselhető. Alkalmi öltönyökhöz készítenek kétsoros gombolású mellényeket is.
A XX. század 70'es éveiben Giorgio Armani puha kidolgozású öltönyei forradalmasították a férfidivatot. Az öltönyök legkiválóbb alapanyaga a gyapjú. Kényelmesek, elegánsak, könnyedén visszanyerik alakjukat, nem kell vasalni őket.


Öltöny stílusok:
A stylistok a férfiak öltözékeit újra és újra egy-egy az adott időszakra jellemző, sokatmondó jelzővel írják le. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül, ebből mutatunk be néhányat.

Üzleti stílus: Jellemzője a visszafogott elegancia.
Ing, nyakkendővel, 3 részes öltöny mellénnyel, blézer és nadrág, sötétkék klubzakó - világos nadrág tartozik a stílushoz. Két vagy háromrészes öltöny, ing és nyakkendő az elfogadott viselet. Esetleg kombinált öltözék pl. sötétkék blézer (klubzakó) és szürke nadrág.
Klasszikusan elegáns: Hasonló az üzleti stílushoz, minden alkalomra kifogástalan megjelenést biztosít.

College stílus: Ápolt-elegáns, sportos stílus. Kétsoros blézer, csíkos ingek, V kivágású pulóverek, casual nadrágok alkotják. A casual stílus kényelmes, harmonikus ruházat a szabadidő eltöltéséhez pl. kerti parti. A casual stílust: elegancia, lazaság, sárm, stílus érzék és magabiztosság jellemzi.

Sportos: A sportpályára menet, nyaranta, szabadidő eltöltésére vagy kifejezetten sportoláshoz alkalmas igényes viselet. . A sportruházat aktív sporttevékenységhez megfelelő speciális ruházat pl. golfozáshoz, teniszezéshez. Nem tévesztendő össze az igénytelen, laza, nem az alkalomhoz illő megjelenéssel.
A tradicionális stílusban jobban érvényesülnek a hagyományok, szokások, előírások.
Megkülönböztetjük az angol, az olasz (európai) és az amerikai vonalvezetést. A blézer az angol blaze = lobogni vagy a blazon = címerpajzs szóból ered. Nevezik klubzakónak is. Hagyományosan egy tengerészkék egy- vagy kétsoros zakót jelent fémgombokkal, baloldalon mellzsebbel, rajta valamilyen klub vagy egyetem emblémájával.
Az 1960'as években terjedt el a mindennapi öltözködésben, a férfiak és a nők ruhatárában is megtalálható. (A blézer alapanyaga lehet gyapjú, velúr, flanel, vastag vászon vagy bőr.) Mintázata több féle lehet, pl: aprókockás.

Az alkalmi öltözetek igazi jellegzetes darabja a szmoking. Alpakából vagy könnyű gyapjúból készül, fekete, éj kék vagy fehér színben. Fekete zakóhoz fekete nadrágot kell viselni, kék zakóhoz kéket. Fehér zakó fekete és kék nadrággal is hordható. fehér szmokingnadrág NINCS!

A szmokingzakó kihajtója selyem és gyakran sálgalléros. Jellegzetes szmoking inggel és csokornyakkendővel elegáns. A szmokingnál is elegánsabb viselet a frakk.

 A frakk fekete színű, az eleje rövid, háta hosszabb és lekerekített. Mindig kigombolva hordják, fehér mellénnyel. A nadrág oldalvarrását zsinórpaszomány díszíti. Az ing is fehér, csapott nyakú és dupla kézelővel készül.



Alapanyagok:

Az anyagoknak három fő jellemzője a súly (négyzetméter/tömeg vagy más néven területi sűrűség), a szövés, a felület. Az anyag súlya a szál jellegétől és a szövés sűrűségétől függ. A téli gyapjúöltönyök anyagai rendszerint nehezebbek, vastagabbak. Az egész évben hordható modellek közepes vagy vékonyabb szövetből készülnek. A legvékonyabb "trópusi" textíliák pamutból, keverékanyagból készülnek. A tweed szövetek, kordbársonyok erős textúrájúak, míg a sűrű szövésű gyapjú, a finom pamut, a selyem sima és egyenletes tapintású. A textília felülete lehet természetes csillogású és matt.
  
Alpaka: Az alpaka (az Andok vidékén élő lámaféle) gyapjából szőtt kelme. Napjainkban gyakran alpaka szőr és gyapjú vagy selyem keveréke. Nagyon könnyű, kissé fénylő szövet, amelyből elegáns öltönyöket készítenek.
Kasmír: Nagyon finom gyapjúszál, amelyet a Himalája-vidéki (eredetileg kasmíri) kecske szőréből fonnak.
Pamutbatiszt: Igen jó minőségű, finom szálú szövet. Ritka, finom és nagyon drága.
Pamutpuplin: Nagyon finom és puha pamut, amelynek láncfonalai vékonyabbak, mint a vetülékfonalai. Ha meggyűrjük, jellegzetes enyhe "ropogást" érzünk.
Oxford: Halszálkamintás vagy vékony csíkos, közepes finomságú, de eléggé strapabíró és jó tartású pamutszövet. Kiválóan megfelel "hétköznapi" ingekhez.
Flanel: Olyan gyapjú, amelyet szándékosan filcesítenek. Mostanában nemigen viselnek flanelt.
Gabardin: Vízhatlanított gyapjú vagy pamutkelme, amelyből esőkabátot, de öltönyt és kosztümöt is varrnak.
Lenvászon: Nagyon könnyű vászon, de az a hátránya, hogy egy szempillantás alatt összegyűrődik. Nyáron nagyon kellemes viselet, kiválóan megfelel hétvégére vagy üdüléshez.
Moher: Az angórakecske gyapjából készült szövet.
Serge: Vastag és masszív ponyva-pamutvászon. Gyakran használják bézs, keki, vagy tengerészkék színben nyári nadrágokhoz, a gyarmatokon annak idején szafari ingeket is készítettek belőle.
Tweed: Sajátos mintájú gyapjúszövet
Velúr: laza – vagy vidéki stílust képviselve széles bordájú, elegáns városi öltönyök esetén keskeny bordájú, igen rafinált, dendi stílusnál pedig sima kidolgozású kelme (ez utóbbi azonban igen érzékeny, ezért gyorsan elkopik és kifakul a fenékrésznél és a térdeken).

Mohert használnak szmokingokhoz, a kasmír nagyon különleges és drága. Az alpaka enyhén csillog, ünnepélyes és elegáns, a tweed konzervatív hatást kelt. A szintetikus sztreccs (általában poliészter - elasztán) keverék rendkívül kényelmes viselet. A férfiöltönyök "mindig nyerő" színei a szürke és a fekete. A sötétszürke kiváló az üzleti ügyekhez, a fekete pedig ünnepi alkalmakra hordható. Klasszikus szín a tengerészkék is, míg a bordó, lila, zöld (szerencsére) rövid ideig tűnnek fel a divatban. Nyáron kedvelt a bézs, a keki és a fehér szín is. A szövetek lehetnek egyszínűek, csíkosak és kockásak. Egy "krétacsíkos" öltöny mindig elegánsnak számít. Az öltöny stílusához kell megválasztani az inget és a nyakkendőt továbbá a cipőt, zoknit és egyéb kiegészítőket.


A ruházati termékek az üzletbe csomagoltan érkeznek.
Az egyedi- (fogyasztói), gyűjtő-, és szállítói csomagolás legfontosabb feladata az áru védelme a szállítás során. Ezért a termékeket műanyag, vagy celofán tasakba, illetve papírdobozba csomagoltan kapjuk.
- a kosztümöket, öltönyöket, kabátokat vállfázva szállítják, műanyag tasakban egyedileg csomagolva (gördülő sztenderre akasztva, vagy egymásra halmozva)
- a nadrágokat, blúzokat, szoknyákat, pulóvereket, sálakat, sapkákat stb. hajtogatva, műanyag tasakban kapjuk, melyet gyakran papírdobozba raknak.

Az áruátvételt követően a termékeket a raktárban, vagy az eladótérben helyezzük el. A raktári tárolásnál a termékeket a kapott csomagolásban tovább tárolhatjuk.
Az eladótérben történő elhelyezés előtt azonban, a termékeket alkalmassá kell tenni az értékesítésre
Ruházati termékek esetén a szállítás-, és raktári tárolás során előfordul, hogy a termékek összegyűrődnek. Ezeket a termékeket, így nem szabad az eladótérbe kihelyezni, ki kell őket vasalni! A termékekbe bevarrt címke tájékoztat bennünket a vasalásra vonatkozó előírásokról.

Mire ügyeljünk vállfázáskor?
- Öltöny-, és nadrágkosztüm: Nyúljunk át a vállfán és a nadrág szárának alját fogjuk meg, majd így húzzuk át a vállfán! Szemből nézve a vállfát, minden esetben a nadrág szár része legyen látható a zakó, blézer alatt, így esztétikusabb.

-Zakó, blézer, kabát: A termékeket vállfán gombolva tárolni tilos! A begombolt termékek elcsúszhatnak a vállfán, és ezzel maradandó ráncok keletkezhetnek a terméken.

- Normál nadrág vállfa: Szükség lehet kiegészítő csiptetőre, ami megakadályozza a nadrág lecsúszását a vállfáról. A csiptetőt a nadrág oldalvarrásánál helyezzük el.
- Csiptetős nadrág vállfa: A vállfa kampóját döntsük hátra, a nadrág szár részét illesszük a két vállfalap közé úgy, hogy a nadrág szárrésze felül ne látszódjon ki, és a szár sima, feszes maradjon, majd rögzítsük a vállfán.


 A fogyasztó tájékoztatására vonatkozó előírások 

Célja: kellő infóval rendelkezzen a választás megkönnyítéséhez, az áru használatához fenntartásához szükséges, tulajdonságairól, jellegzetességéről, minőségéről, áráról, valamint az áru használatáról használatánál való veszélyekről. : termékcímke, használati kezelési útmutató, ár feltüntetése, megkülönböztető jelek.


A minőségi öltöny 10 ismérve:

1. Az anyaga

A szövetet 4 tulajdonsággal lehet jellemezni:
1.      az összetételével,
2.      a szövés sűrűségével,
3.      a tömegével és
4.      a kopásállóságával.
A minőségi öltöny anyaga puha tapintású és nem tartalmaz poliésztert, kizárólag pamutot, gyapjút (esetleg mohairt) és kasmírt tartalmazhat. Utóbbi rendkívül finom anyag, ám roppant kényes. A szövés sűrűségét egy számmal szokás jelölni, ami azt mutatja, hogy hány szál található 1 cm2 anyagban. A minőségi anyag esetében a 100 (jelölése 100s) a minimális elvárás. A harmadik szám a szövet tömegét jellemzi. Nyári ruházat estében nem ajánlott 300 gramm feletti szövetet választani, 4 évszakos viselet esetében pedig 300 alattit. A 370-380 gramm tömeg felett már kimondott téli viseletnek tekinthető a szövet.

2. A szabása

Az öltöny szabása már önmagában is árulkodó. A minőségi daraboknak van egy jól látható esése, tartása. Egy méretre készült darab esetében természetesen ez a tulajdonos alakjához igazodik, kiemelve annak erősségeit és részben eltakarva, kozmetikázva a problémásabb területeket. Ugyanakkor a konfekció darabok között is hatalmas különbségek vannak és ez már egy próbababán is jól látszik. Az öltönynek fontos, hogy legyen egy kellemes esése, íve. A szabásról árulkodik a kor és a divat is. Egy századfordulós vagy 30-as évekbeli öltönyt ma szívesebben felhúzna egy férfi, mint a 80-as vagy 90-es évekre jellemző lezser, bő, sehogy sem álló, lógó öltönyeit.) 

3. A tűzése

A minőségi öltönyök egy része esetében az anyag széle a gallérnál és az öltöny peremén tűzve van, azaz láthatóak a finom kézi varrás öltései. Manapság ezt próbálják géppel utánozni, azonban az jóval kevésbé finom. Néhány esetben a tűzés – a megrendelő kérésére elmarad – ám a varrások minősége az öltések egyenletessége megfigyelhető. Ez leginkább a gomblyukaknál megfigyelhető, amennyiben a gomblyuk kézzel készült. 

4. A mandzsettája

A mandzsettára a gombok két módon kerülhetnek, rávarrással illetve oly módon, hogy az ujjrész kigombolható marad. A kigombolható mandzsetta nem alapelvárás, ennek hiányában is lehet egy öltöny minőségi ám a kigombolhatóság egyértelmű jelzés arra vonatkozóan, hogy jó minőségű darabról van szó. A konfekcióöltönyök esetében ez nagyon-nagyon ritkán fordul elő, a mandzsettán lévő gombok szinte sosem gombolhatóak. Azon zakókon ahol a mandzsetta gombolható, úgy az igazán kifinomult megjelenés érdekében a mandzsetta utolsó (ujj végéhez legközelebb eső) gombját illendő kigombolni. Helyenként ezt más színű cérnával is varrják. A mandzsetta kidolgozásának aprólékossága jelzésértékű az öltöny minőségét illetően – akkor is, ha nem gombolható az ujja. 

5. Az illesztések pontossága

Egy mintás anyag esetében (csíkos, kockás) az illesztéseknek tökéletesnek kell lenniük, a csík a csíkkal a kocka a kockával találkozik az összes illesztési ponton (zsebek, ujj, öltöny eleje és háta, stb.) mi több, az anyag tökéletesen szimmetrikusan van elrendezve. 

6. A bélés kidolgozottsága

Igen, az öltöny belseje is árulkodó. A gyatra minőségű – különösen a félig elkészített, vagy bélés nélküli – öltönyök egytől-egyig alacsonyabb minőségűek. A finom, selyemből készült bélés, a paszpartu, a belső zsebek mind a minőségről árulkodnak.

7. Hasíték

A legtöbb minőségi öltöny oldalt vagy hátul középen hasítékkal rendelkezik. Mindkét esetben az a feladata, hogy szebb esése legyen a zakónak és karcsúsítsa viselőjét. 

8. Gallér

A gallér adja meg a zakó divatos v. ódivatú jellegét, szem előtt van, így annak kidolgozása látványos. A gallér formája, keménysége és kidolgozottsága is különböző. A galléron  szélessége illetve keskenysége, a gallérkivágás elhelyezkedése, formája és szöge, a galléron lévő gomblyuk minősége árulkodó. Lehet hegyes (spicc) fazon vagy hagyományos kivágott fazon. Régebben keményebb gallérok voltak divatban, most is lehet a divatban találkozni velük, ugyanis a zakó fazonban kezd visszatérni a 30-as évek.
Manapság inkább a puhább könnyedebb gallérok (és zakók) a jellemzőek. Árulkodó, hogy található-e a galléron kézzel varrott elem, vagy sportzakóknál dísztűzés. Érdemes megfigyelni, hogy milyen hosszan kivágott, magasan vagy mélyen gombolódik-e. Arányosak-e a gomblyukak távolságai a zakó méretéhez, a gallér hosszához, szélességéhez, mélységéhez vagy magasságához képest.

9. Bőségtartalék

Az öltönyben szükséges bőségtartaléknak lennie. A méretre készült öltönyben a tulajdonos alakjához mérten van bőségtartalék. Ez azért szükséges, mert így ha változik a tulajdonos mérete, akkor az öltönyt hozzá lehet igazítani. A konfekció darabokban általában jóval kevesebb a bőségtartalék, hiszen nagy tételben ezen is próbálnak a gyártók spórolni, bár valamennyinek a szabás technológiája miatt muszáj benne lennie. Alacsonyabb minőségű öltönyökben ez kevés, a magasabb minőségűekben ez általában picivel több, de igazából csak a nadrágokban szokott lenni. A méretre készített daraboknál a szabó számol a bőségtartalékkal, ami később egy méretváltozásnál elengedhetetlen feltétel.

10. Gombok

A minőségi öltönyön, minőségi gombok vannak. A gombok megegyező színűek és méretűek. Gyakori a márkajelzés is. A minőségi gomb szép egyenletes felületű, matt vagy selyemfényű, nem hivalkodó (kivéve klubzakó esetében, amelyen aranyozott gombok is lehetnek). A gombok egyenlő távolságra vannak egymástól, ami különösen a mandzsettán jól látható. Az elegánsabb darabokon a gombok a mandzsettán összeérnek (akár egymásra is lóghatnak) vagy nagyon szűk rés van közöttük. 


Mérettáblázat:



Texit-KRESZ: 





Ezzel a teszttel tudod igazolni, hogy sikeresen végeztél a tananyaggal. Figyelmesen olvasd végig, ha kell több alkalommal a tananyagot, és utána végezd el a tesztet. A kitöltésére maximum három alkalommal van lehetőséged! Erre figyelj! Add meg a teszt elején az e-mail címedet, erre azért van szükséged, hogy személyesen az e-mailedre küldjön a rendszer egy visszaigazolást az elért eredményedről.




Videók, segédanyagok:

Öltöny vásárlásnál mire figyeljünk:



Megfigyelheted az eladó beszéd stílusát, hanglejtését. 
Hogyan adja el a termékét? Figyeld meg az eladó öltözetét!



Divatöltöny választás:





Méretválasztás:





Anyagválasztás:




Nyakkendő kötés:
  windsor csomó






Jó tanulást! Sikeres felkészülést kívánunk!

A projektben tanító tanárok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése